10 gode tips om vægttab

Her finder du 10 vægttabs råd der rent faktisk er understøttet af videnskab.
Se dem alle igennem og se hvilke du selv kan bruge i din hverdag.

Vægttabs-industrien er fuld af myter. Folk bliver bedt om at gøre alle mulige sinddsyge ting, som slet ikke har nogen form for videnskablig substans bag dem.

Henover årene har forskere fundet frem til en række ting, som alle kan være enige om, ting der rent faktisk vil give resultater hvis de bliver adopteret ind i din hverdag.

Herunder er de 10 tips, god fornøjelse!

Drik vand, især før måltider

Du har garanteret hørt at vand er vigtigt når det kommer tik vægttab, og det er fuldstændigt korrekt. Når du drikker vand styrker du din metabolisme med 24-30% over en periode på 1-2 timer, hvilket gør det nemmere at forbrænde kalorier.

En undersøgelse har vist at hvis man drikker en halv liter vand omkring en halv time før et måltid, så vil du være så mæt at du gennemsnitligt taber 44% mere vægt end folk der ikke drikker vand før et måltid.

Spis æg til morgenmad

At spise hele æg har et hav af sundhedsmæssige fordele. Ud over at det hjælper dig med at holde vægten, så er de også propfyldt med proteiner der hjælper med musklerne. Undersøgelser har vist at hvis man erstatter sin fibermorgenmad med æg, så vil man i de næste 36 timer spise færre kalorier og tabe mere kropsfedt.

Hvis du ikke kan lide æg, så er det også helt okay. Enhver kilde til protein er godt.

Drik kaffe (helst sort)

Kaffe har et uretfærdigt dårligt ry. Kvalitetskaffe er proppet med antioxidanter og har et hav af fordele for dit helbred.

Studier har vist at koffein i kaffe kan booste metabolismen med 3-11% og hæve forbrændingen af fedt med op til 10-29%.

Bare husk ikke at tilføje en masse sukker og fløde, den skal helst drikkes sort! Hold de kalorierrige tilsætninger væk og væn dig til at drikke det sort, ellers er det jo ligegyldigt.

Kaffen du vælger betyder ikke det store, nu til dags er næsten alle kaffer i supermarkedet af en god kvalitet.

Drik grøn te

Som kaffe, så har grøn te an masse helbredsmæssige fordele for din krop. En af de fordele er vægttab.

Selvom grøn te har en lille smule koffein, så er det loaded med en masse ting som f.eks. catechins, som man mener samarbejder med koffeinen om at styrke din fedtforbrænding.

Selvom evidensen er lidt sløret, så har mange studier vist at grøn te (enten som drik eller som kosttilskud) styrker forbrændingen.

Grøn te er tilgængelig mange steder på nettet og garanteret også på dit lokale apotek.

Prøv 5-2 kuren

Denne populære diæt går ud på at man har skiftende perioder hvor man faster og hvor man spiser. Studier har vist, at det er lige så effektivt som den klassiske metode med at at begrænse kalorier. Desuden så viser det sig, at hvis man benytter denne teknik, så vil muskelmassen ikke svinde lige så meget ind som ved en normal kur. Der skal dog nogle flere og mere grundige studier til, før man kan være helt sikker på effektiviteten.

Spis slankepiller

Der findes et hav af slankepiller på markedet, og det er vigtigt at forstå at de ikke i sig selv får kiloene til at rasle af kroppen. De er et kostilskud, der skal kombineres med en sund livstil, hvor de så booster din fedtforbrænding så det bliver lidt mere at smide kiloene end normalt.

Mange studier har vist at pillerne er effektive som tilskud, men det skal bruges med respekt, og husk ikke at tro på alt hvad du læser. Ingen piller vil i sig selv gøre dig slank mens du bare sidder på sofaen.

Her kan du se en liste over de bedste slankepiller på markedet i Danmark

Skær sukkeret væk

Sukker her og sukker der, der er bare sukker i nærmest alle madvarer i disse dage. Moderne mennesker spiser alt for meget sukker.

Undersøgelser har vist at sukker (og sirup) hænger direkte sammen med livstilssygdomme som fedme, type 2 diabetes, og hjerteproblemer.

Hvis du vil tabe dig, så skær sukkeren væk så vidt det er muligt. Gør det til en vane at kigge bagpå de produkter du køber, for der er faktisk meget mere sukker i selv de ‘sunde’ ting end du tror.

Spis færre tomme kalorier

Tomme kalorier er madvarer hvor alt det sunde som fibre, protein osv er skåret væk, så kun alt det der ikke bidrager til din sundhed er tilbage. Så ender du med at spise et produkt som ikke giver dig energi, styrke, overskud osv. Vi snakker her om ting som hvidt brød og pasta, man får stort set intet sundt ud af at spise dem, heraf navnet ‘tomme kalorier’.

Herudover kan denne type mad få dit blodsukker til at gå helt bananas, men kun i kort tid før man crasher helt igen. Det er derfor skadeligt, fordi man i en kort periode tror man har fået et stort rush af energi, men så bliver man helt udbrændt kort tid efter.

Med andre ord, husk at spise en masse mad der indeholder naturlige fibre og protein.

Spis færre kulhydrater

En diet med få kulhydrater betyder i bund og grund bare at din kost vil bestå af mad, hvor nærmest hver eneste kalorie er fyldt med sundt guf. Ved at skære de tomme kulhydrater og kalorier væk man man derfor med lavere indtag af mad opnå den næring som kroppen har brug for.

Det kan være 2-3 gange nemmere at tabe kiloene, hvis du tænker dette punkt med ind i din overvejelser, kan stærkt anbefales.

Brug mindre tallerkener

Det kan være super nemt at spise mindre, ved ganske enkelt at begrænse mængden af mad der kan være på din tallerken. Det kræver så også at man kan beherske sig nok til ikke bare at spise mange portioner.